BLOG: Studenten werven via een vereniging, hoe werkt dat?

Een groot deel van de studenten in Nederland is lid van een vereniging. Denk aan een studievereniging, een sportvereniging of een studentenvereniging. Gemiddeld heeft zo’n vereniging tussen de 400 en 2.000 leden. Allemaal studerend in dezelfde stad aan het HBO en WO. Een hele aantrekkelijke vijver dus voor jouw recruitment activiteiten. Maar hoe gaan zulke activiteiten op een vereniging nou in z’n werk? Lees dat in deze blog!

Selecteren vereniging

Allereerst de keuze voor een vereniging. Ga je voor een studie-, sport- of studentenvereniging? Allemaal hebben ze hun eigen voordelen. Zo heeft een studievereniging maar één studie of enkele studies onder zich vallen. Super effectief dus als je alleen werknemers nodig hebt uit één studierichting. Een studentenvereniging is aan de andere kant vaak veel actiever. Hier liggen daardoor meer kansen om in korte tijd veel promotie te voeren. Zo heeft ieder type vereniging, maar ook iedere individuele vereniging haar eigen voor- en nadelen.

De promotie

Er zijn twee manieren om de samenwerking in te steken:

  1. Je laat de vereniging compleet zelf bepalen wanneer en hoe ze promotie voeren
  2. Je spreekt de gehele campagne op voorhand af middels een contract

Variant 1 is een manier waarmee je de vrijheid én creativiteit van de vereniging aanspreekt. Zij bepalen immers wat voor soort promotie zij gaan voeren. Dit werkt bijvoorbeeld heel erg goed als je werkt met een incentive. Denk aan financiële of materiële beloning als er resultaten worden geboekt.

Variant 2 werkt heel goed als je liever voor de tijd de afspraken duidelijk hebt. Hierbij spreek je op voorhand af wat de vergoeding voor de vereniging wordt en wat zij daarvoor terug doen. Dit werkt erg goed als je als bedrijf er niet te veel tijd meer aan kwijt wilt zijn nadat de samenwerking is begonnen. Je weet immers precies wanneer wat uitgevoerd wordt.

De activiteiten

Een vereniging van honderden of duizenden leden biedt een hoop mogelijkheden als het gaat om promotie voeren. Iedere vereniging beschikt over andere kanalen maar hieronder bespreken we de drie meest voorkomende activiteiten:

  1. Online communicatie

Een vereniging beschikt vaak over meerdere online kanalen via waar gecommuniceerd wordt met de leden. Denk aan direct mailing, een besloten Instagram kanaal en een wekelijkse nieuwsbrief. Allemaal manieren om in beeld te komen bij de doelgroep.

  1. Offline communicatie

De bestuurders van de vereniging hebben allerlei gegevens van de leden, waaronder hun adres. Via de vereniging kan een bedrijf een hele effectieve campagne uitrollen via de post. Daarnaast zijn flyers en posters hele effectieve manieren om onder de aandacht te komen.

  1. Evenementen

Van een leuke pubquiz met vette prijzen tot een carrièredag. Verenigingen bestaan om leden bij elkaar te brengen. Dit doen zij door meerdere keren per week evenementen te organiseren. Een hele mooie kans om je als bedrijf te presenteren en je in de kijker te spelen.

Wil je nou heel graag met een vereniging samenwerken maar weet je niet waar je moet beginnen? Contact dan vooral Sponsor Factory eens. Je kunt onze brochure downloaden via deze link en dan nemen we snel contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *