BLOG: Het verschil tussen een studie- en studentenvereniging

Studieverenigingen, studentenverenigingen en studentensportverenigingen. Ze lijken veel op elkaar, maar in sommige aspecten ook weer totaal niet. In dit artikel nemen we je mee in de verschillen en vertellen we graag welke vereniging het meest geschikt is voor welk doel.

De overeenkomsten

  • Alleen studenten zijn lid
  • Studenten kunnen zich verder ontwikkelen in commissies en besturen
  • Gevestigd in een studentenstad

De verschillen

  • Een studievereniging heeft leden van één studie of een faculteit, een studentenvereniging heeft studenten uit allerlei studierichtingen
  • Een studievereniging is direct verbonden aan de universiteit of hogeschool, een studentenvereniging is onafhankelijk
  • Een studentenvereniging organiseert doorgaans veel meer evenementen

Met welk type samenwerken?

Wil jij in contact komen met studenten uit één studierichting? Dan is dat een goede indicatie dat een studievereniging een goede match is. Wil je juist in contact komen met studenten uit allerlei studierichtingen? Dan is een studentenvereniging waarschijnlijk de betere keuze. Wil je in een hele korte periode vaak in beeld komen? Ook dan zijn er bij studentenverenigingen vaak meer mogelijkheden. Wil je studie gerelateerd in beeld komen, bijvoorbeeld door een gastcollege of workshop, dan kan een studievereniging je beter helpen.

Door onze ervaring met zowel studie- als studentenverenigingen weten wij als geen ander wat een effectieve aanpak is voor een samenwerking tussen een bedrijf en een vereniging. Download vrijblijvend onze brochure via deze link en lees daar meer over.